Met kerst de koning te rijk.

Gisterenmorgen luisterde ik met de kinderen naar “Een koning is geboren” met de lieve en zachte stem van Elly Zuiderveld. Voor Nathalie was de stem van Elly en de liedjes die zij maakte een hele grote steun. En wat hebben we juist dit liedje twee jaar geleden nog veel met Josha gezongen in deze tijd. Dat was een prachtige tijd, Noralie die net geboren was en zo voor extra beleving zorgde van de geboorte van een kind. En natuurlijk dan de kerststal erbij die Nathalie het jaar ervoor gekocht had in de uitverkoop na de kerst. Dan is er veel gebeurd. Ik ben mijn vrouw verloren, mijn leven is op z’n kop gezet. En toch…voel ik mij de koning te rijk met kerst.

Geen kerstman
Voorheen heb ik vaak in deze periode van het jaar het gevoel gehad dat ik niet echt kerst kon vieren. Ik had er geen echt gevoel bij. De kerstliedjes op de radio, de kerstversiering en de gezelligheid. Ik beleefde het wel, maar er was ergens een ontevreden gevoel. Ik heb wel eens gesteld: Ik ben niet een “kerstman”.
Dat is sterker geworden toen ik eens een jonge dame sprak van wie de moeder toen vrij recent op nog jonge leeftijd was overleden. Haar vader had ze liever geen contact meer mee want hij had haar al te veel pijn gedaan in het leven. Voor haar was kerst een grote confrontatie met haar ellende. Ze kroop dan ook het liefste diep weg onder haar dekbed. Kerst is dan geen feest.
Ik heb dan ook niet zoveel op met kerst als gezellig, of dat alles dan “goed” is. Want dat is geen realiteit. Ook deze kerst voltrekken zich overal familiedrama’s, slapen mensen in de kou, sterven kinderen van armoede en worden kinderen verhuurd voor seks.

Licht in de duisternis
Kerst verbind ik nu sterk met een ster in de diepdonkere nacht. Steeds meer zie ik de
ellende die op aarde plaats vind. Pijn en verdriet. Eigenlijk kan je zeggen dat de aarde gehuld is in duisternis. Het heeft van zichzelf geen vermogen om licht te geven. Die duisternis, die de aarde eigen is, die ervaar ik steeds meer. Duister wat overal om ons heen voelbaar is en een licht wat daar in binnendringt. De afgelopen weken leefde ik juist erg toe naar kerst. Mijn beleving is zo anders geworden, juist nu het ‘feestelijke’ er voor mij vanaf gevallen is ben ik onder de indruk geraakt van wat we vieren met kerst.
Afbeelding bewaard met ingebedde instellingen.Met kerst komt er een licht in die duisternis. En hoe voelbaarder de duisternis, hoe feller het licht van kerst. Alleen schijnt dat licht vanuit iets dat buiten de invloedssfeer van de aarde en buiten die van ons mensen ligt. Licht in de aardse duisternis komt niet van binnenuit, maar van buiten onze macht. En toch vieren we met kerst de geboorte van een mens. Een koningskind, niet geboren in een paleis, maar in een soort stal.

Geloof en hoop
Om die geboorte te kunnen vieren heb je wel een beetje geloof nodig. Geloof dat die geboorte vele jaren ervoor wordt voorzegd. Geloof in een maagdelijke geboorte, geloof in een wonderlijk kosmologisch gebeuren en geloof in engelen, maar bovenal in een God die de aarde niet in het duister links laat liggen maar een plan heeft om de gehele aarde uit de ellende te halen en te brengen in Zijn licht. Een plan dat aanvangt met de komst van dit ene koningskind. Dat is voor mij de reden om te blijven hopen op een betere toekomst. God die een mens werd bij de geboorte van Jezus, God met ons mensen. Een God die betrokken is bij onze ellende en verdriet en ook verlossing aanbiedt uit die duisternis. Die te midden van ons is, troost en het vooruitzicht biedt van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde.

Met de komst van dat ene kind dat van buiten deze wereld gekomen is, als baby zo klein, heb ik hoop. En die hoop die doet leven. Geeft reden en zin aan mijn bestaan. Daarom voel ik me, door stil te staan bij de geboorte van Jezus, en Hem als mijn koning te vereren, toch de Koning te rijk.

Ik wens jullie dan ook koninklijke kerstdagen toe!

Lieve groet,

Jonathan

Uitnodiging
Wil je ook stil staan bij de geboorte van Jezus deze kerst, maar weet je niet hoe? Iedereen uit Amsterdam/ Noord (e.o.) is welkom vanavond (24 dec.) 20:30, Hoop voor Noord, Rode kruisstraat 20. Vanaf 19:30 is er koffie en chocolademelk.
Niet uit omgeving Amsterdam Noord? Zoek eens naar een kerk in de buurt die vanavond of morgen z’n deuren opent. Misschien heb je al een uitnodiging gehad van iemand? 
Advertenties

Over Jonathan Zeijl

020, zelfstandig adviseur integriteitsmanagement, betrokken bij 'Hoop voor Noord' en @ChristenUnie.
Dit bericht werd geplaatst in Jezus, Jonathan, Nathalie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Met kerst de koning te rijk.

 1. gin versluis zegt:

  Mooie woorden Jonathan, ik lees altijd je stukje en ik heb veel bewondering voor je.
  Je kids mogen zich gelukkig prijzen met zo’n papa.

  Vanochtend heb ik hyves de opdracht gegeven mijn profiel te verwijderen, maar voordat ik dat heb gedaan heb ik nog rustig, in mijn eentje naar de hyves van Nathalie gekeken. Er stiekem een foto afgehaald. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet even naar boven kijk en aan haar denk.

  Ik heb nooit veel contact gehad met jullie, maar ik dacht en denk veel aan jullie.

  Liefs, Gineke

  Op 24 dec. 2012 om 11:52 heeft “Jonathalie” het volgende geschreven:

  >
  >

 2. Adith zegt:

  Dag Jonathan,

  Wens jou ook van harte een gezegende Kerst toe en idem 2013; het is onvoorstelbaar dat onze almachtige God werkelijk op deze aarde kwam en laat zien dat Hij de barmhartige en rechtvaardige God is, Zijn woning verliet – en wij kunnen ons niet voorstellen wat die is – puur, absoluut rein, sprankelend van vreugde en liefde en nog veel meer – om op deze ellendige wereld te komen. Wat een voorrecht om Zijn kinderen te zijn. En het beste gaat nog komen voor Zijn volgelingen. Mogen er velen nog komen, laten wij daar vrijmoedige getuigen van zijn.

  Shalom,
  Adith

 3. Connie Karsten zegt:

  Lieve Jonathan,
  Wat heb je het prachtig verwoord. Ik had ook heel sterk de gedachte van feest vanwege het licht dat toch doordringt in de duisternis die overal om ons heen is. Ik geniet altijd wel van kerst maar de ware betekenis wordt me steeds liever en daarom kan ik het niet vaak genoeg vieren.
  Heel goede dagen met de kinderen. We vergeten je niet!
  Een lieve groet van Connie en John

 4. urika zegt:

  Dank voor je mooie woorden over koningskind!! Ook ik ervaar dat zo en weet ook heel goed dat het licht waar wij ons altijd aan mogen warmen en optrekken van buiten de wereld en onszelf komt!
  Veel zegen en licht ook in het nieuwe jaar. Geniet met je mooie koningskinderen!,.

 5. Hannah zegt:

  Lieve Jonathan,

  Dank voor deze woorden die je met ons wil delen. Het raakt me.
  God zij met je, en je mooie kids, deze dagen. Ik hoop en bid dat je Zijn nabijheid rijkend
  en blijvend zult ervaren. Mooi hoe jij ervan getuigt >> Hij nam alle duisternis, pijn en verdriet op Zich om jou/ons eeuwig Licht te geven!
  Gezegende dagen!

 6. Corina en Pim zegt:

  Dag Jonathan,
  Fijne feest dagen en veel plezier met je kinderen, Gods zegen op het kerstfeest.
  Wat beschrijf je alles weer mooi.

  Warme groet,
  Corina en Pim

 7. Marieke Dubiez zegt:

  Weer super mooi opgeschreven, je word weer even met je neus op de feiten gedrukt. Je beschrijft weer zo mooi waar kerst echt om gaat. Als christen weet je waar kerst voor staat maar toch leef je soms ook gewoon met de kerstgedachte zonder er weer eens echt bij stil te staan.

  Hele fijne dagen (en jaren) toegewenst!

 8. Dieuwke van der Haak zegt:

  Lieve Jonathan,
  Je hebt het mooi verwoord het is wat ook leeft in mijn hart.
  Laten we veel licht om ons heen verspreiden .
  Ik denk aan jullie veel plezier met de kinderen .
  Lieve groet Dieuwke.

 9. Ineke zegt:

  Hoi!

  Bedankt voor je woorden. We zien je snel.

  Groetjes,

  Ineke

 10. jeantine zegt:

  Dag Jonathan, ik heb je blog gelezen! Ik bewonder je, hoe je dit alles zo mooi kan omschrijven en dit mag voelen in je hart! Een goede jaarwisseling toegewenst en een gezegend nieuwjaar! Groet van Jeantine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s