De vrouw van Jezus

In september dit jaar was er een korte tijd veel te doen rondom een oud stukje gevonden papyrus met een verwijzing daarop naar de ‘vrouw van Jezus’. De algemene indruk op het moment is dat het gaat om een vervalsing. In elk geval houden op het moment de publicerende wetenschappers hun mond erover en is het aangekondigde wetenschappelijke artikel met hun bevindingen tot nader onderzoek uitgesteld.

Ik moest hieraan denken toen ik reflecteerde op een scheidingsverhaal wat ik deze week hoorde. Scheiden is lijden zeggen ze wel eens. Nou dat werd me eens te meer weer duidelijk. Tegerlijkertijd voelde ik dat mijn huwelijk wel net zo kwetsbaar is geweest. Ik herkende zekere patronen die, als Nathalie en ik die niet samen hadden aangepakt, in de jaren erna zeker ook voor een grote huwelijkscrisis hadden kunnen zorgen. Helaas hebben we niet de kans gehad om die patronen aan te pakken of in een huwelijkscrisis terecht te komen.

Maar nog meer word ik bij bepaald. Iets wat me ook onzeker maakt. Ik had vlinders, en ben een relatie aangegaan aan het begin van deze zomer. Daarbij heb ik hoge verwachtingen gewekt. En toch in korte tijd sloeg dat weer helemaal om. Ik was overmoedig, heb mezelf flink overschat. Deze situatie zet me ook aan het denken. Ik kan er lichtvoetig overheen lopen en iedereen in mijn omgeving begrijpt het wel. En toch blijf ik me afvragen, hoe heeft het zo kunnen gebeuren? Het had niet gehoeven. Waarom moest het gat wat Nathalie achter laat nog weer iemand zoveel onnodig pijn doen?

Door hier zo mee bezig te zijn en ook nu weer het verhaal van afgelopen week stel ik mezelf wel de vraag: wat betekent liefde en trouw voor mij. Ben ik niet overmoedig: Kan ik dat eigenlijk wel, trouw blijven een leven lang?

Bij mij kwam ook de vraag op; wat zou Jezus gedaan hebben? Hoe zou hij hiermee omgegaan zijn? Er is best wat in de bijbel geschreven over het huwelijk. Maar Jezus was zelf niet getrouwd, in elk geval is dat niet aan de bijbelse tekst te ontlenen. Jezus heeft niet geworsteld met een trouwbelofte aan een vrouw en gevoelens van verliefdheid voor een ander, trouw blijven in goede en vooral ook in slechte tijden. Hij heeft niet te maken gehad met de dagelijkse ‘sleur’ van een huwelijk of hoe de dynamiek van het krijgen van kinderen (en de opvoeding daarvan) een ‘goed’ huwelijk uit balans kan brengen. Even neigden mijn gedachten te denken: “Jezus weet eigenlijk niet wat trouw zijn betekent….”

Maar die gedachte kreeg geen verdere vorm. Ik herinnerde me weer waarom eigenlijk in de christelijke traditie een vrouw niet past bij Jezus. Jezus heeft al een ‘verloofde’. Hij is al ‘uitgehuwelijkt’. En om dat huwelijk mogelijk te maken is Hij vernederd, is Hij gemarteld en uiteindelijk geëxecuteerd middels kruisiging. Die bruid is kort door de bocht gezegd de mensen die ja hebben gezegd tegen Jezus.  Jezus heeft Zijn trouw wel bewezen.

En dan wordt het nog wat concreter gemaakt voor ons mannen als vervolgens nog iets later (ongeveer 20 a 30 jaar na Jezus sterven) Paulus een brief schrijft aan een groep jonge gelovigen in Griekenland dat een man zijn vrouw moet liefhebben zoals Christus Zijn ‘bruid’. Wauw. Dan wordt trouw toch echt niet een opgave die je wel of niet kan volbrengen, maar dan wordt het heldhaftig en romantisch. De man die zijn gehele leven inzet voor die ene vrouw. Een soort ridder die vecht voor de dame in de toren. Een man die de draken van verleidingen weerstaat, en de toren van zijn onzekerheid dagelijks durft te beklimmen.

Klinkt sprookjesachtig… Maar het geeft wellicht een ander perspectief op het huwelijk. Mannen gedraag je heldhaftig, vrouwen bewonder je vent daarom.
Dan is liefde en trouw niet alleen nog in sprookjes terug te vinden.

En de vrouw van Jezus? Is dat een sprookje? In elk geval geloof ik dat we nog lang en gelukkig mogen leven…. En die gedachte sterkt mij. Ik heb wel nog wat te leren, maar wel met een goed voorbeeld en een geweldig eind.

Advertenties

Over Jonathan Zeijl

020, zelfstandig adviseur integriteitsmanagement, betrokken bij 'Hoop voor Noord' en @ChristenUnie.
Dit bericht werd geplaatst in Jezus, Jonathan, Nathalie. Bookmark de permalink .

6 reacties op De vrouw van Jezus

 1. Ineke zegt:

  Hoi Jonathan,

  Mooi stuk… (Ver)liefd(heid) (e) blijft lastig…. maar tegelijk ook heel mooi!

  Groetjes,

  Ineke

 2. Alex Ruijg zegt:

  Hai Jonathan , ja, de gemeente,bestaande uit joden en heidenen vormt de bruid van Christus ,
  nee , Jezus was niet getrouwd , er is wel de uitwerking van een soort complot in voorbereiding ,
  maar daarvoor moet het publiek eerst geloven dat: a) Jezus getrouwd was en b) hij nageslacht had.
  Volgens dit gerucht (wat door Dan Brown gepromoot wordt in de “da vinci code”) was Maria van Magdala in verwachting van Jezus , en is zij na de kruisiging gevlucht samen met de moeder van Jezus en ene Salomé een dienstbode , ze kwamen aan in st. Marie-de-la -mere (zuid frankrijk) .
  Uit dit nageslacht is de zgn. Merovinger dynastie ontstaan , één van deze nazaten zal ooit verklaren
  dat hij afstamt van de bloedlijn van Jezus . tot zover de -gevaarlijke- legende.

  • jezeijl zegt:

   Hoi Alex, met de legende ben ik goed bekend. De boeken van Dan Brown vind ik namelijk fantastisch, als fantasie-thrillers. Overigens zijn er nog veel meer legendes van Jezus hoor… zo zijn er ook ‘bronnen’ die zeggen dat Jezus in India geweest is. En in Engeland. Ik geloof dat er zelfs iets tegenwoordig circuleert over Japan.

 3. Dieuwke van der Haak zegt:

  Lieve Jonathan,
  Wacht en weet dat jou PAPA weet wie op jou weg mag komen en wanneer.
  Soms ben je nog niet toe aan iets nieuws ook al lijkt dat voor jou gevoel wel zo.
  Maar er komt iets moois dat mag je geloven op jou pad.
  Vertrouw op de Heer en met jou is alles goed hoor je bent betrouwbaar in gods ogen.
  Lieve groet, Dieuwke

 4. Nicolas zegt:

  Jonathan wat een lijp stuk! Ik wist niet dat je zulke verbanden kan leggen! Van nieuwe religies rechtstreeks naar het hart van huwelijkpastoraat. Nais! Ga je ook zoiets cools doen 20 januari bij ons? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s