Bloed vergieten (2)

Waar bloed vergoten wordt vloeit het leven weg. Het betekent dood en al gauw beginnen er rottingsprocessen op gang te komen als er geen bloed meer stroomt in het lichaam. Niet echt iets positiefs.

In verschillende religies (lang niet alle) heeft bloed juist een positieve werking. Je kan door een soort bloedoffer te bereiden de goden gunstig stemmen. Dat kan klein zijn, maar er zijn ook mens- en kindoffers.

Op andere wijze  staat ook in het christendom bloed vergieten centraal. Nee, er zijn geen bloederige rituelen gangbaar in kerken. Toch wordt er veel over bloed gezongen, gelezen, gebeden en zelfs “gedronken” (in de fysieke vorm van wijn/druivensap of iets dergelijks). Je zou haast zeggen dat er nogal wat bloed “vergoten” wordt in de kerk. Dat zou juist zijn als het door mensen gedaan is, maar in dit geval is het voor mensen. Het is deze week de lijdensweek en daarom doen we een schepje bovenop al dat bloed vergieten.

Aan het begin van de week wordt Jezus nog jubelend binnen gehaald in Jeruzalem door de menigte, maar al snel daarna gaat het “mis”. De Joodse leiders besloten hem te willen doden, Judas werd omgekocht om Jezus uit te leveren aan hen. Jezus eet het laatste avondmaal met zijn volgelingen en wast hun de voeten. Er volgt een donkere nacht waarin Jezus bidt en strijd wetende wat komen gaat. Dan wordt hij gevangen genomen en verlaten al zijn volgelingen/vrienden zijn zijde. Petrus hoort een haan 3 x kraaien en realiseert zich dat hij, tot 3 x toe, ontkent heeft dat Hij bij Jezus hoort, zoals Jezus voorzegt had. Er komt een soort proces met uiteindelijk het resultaat dat een grote menigte roept om Jezus dood en de vrijlating van een groot misdadiger wat ingewilligd wordt t.b.v. de politieke rust. Jezus wordt gegeseld, geslagen, en krijgt een doornenkroon met gruwelijke punten die tot op de schedel priemen opgezet. Jezus werd verraden, alleen gelaten, vernederd en van alle rechten ontnomen. En dan wordt Jezus geëxecuteerd middels kruisiging. Een marteldood. Eén van de gruwelijkste, zo niet de meest gruwelijke, manier om iemand van het leven te beroven. Zijn bloed wordt vergoten. Ja, dat brengen we dan in herinnering op goede vrijdag. “Goede” vrijdag omdat we geloven dat al dat bloed vergieten ergens toe leidt wat goed is. Want al dat bloed vergieten, de dood van Jezus, beschouwen we als het offer dat nodig was om ons met God te verzoenen. Om bij God te mogen komen, hier in dit leven, maar belangrijker nog, wanneer wij sterven. Daarom kon Jezus zeggen hangende aan het kruis, terwijl het leven uit hem vloeide, Zijn bloed vergoten werd; “Het is volbracht” en daarom kon Nathalie schrijven:

Blij om te leven met U!
Als het moet; blij om te sterven met U.
Pijn in mijn hart, pijn in Uw hart.
Hopend op het nu èn straks leef-wonder, door Uw dood.
Mijn Jezus, mijn redder.

Oneindig liefs, oneindig de Uwe,
Nathalie

Het lijden en sterven van Jezus geeft een ander perspectief op al het bloed vergieten en al het lijden in de wereld. Het wordt er niet minder van en toch is er iemand geweest die voorgegaan is en de weg gebaand heeft, ja zelfs de weg geworden is waarover de dood niet heersen zal.

Ik wens jullie allen nog bijzondere paasdagen.

Liefs, Jonathan

Advertenties

Over Jonathan Zeijl

020, zelfstandig adviseur integriteitsmanagement, betrokken bij 'Hoop voor Noord' en @ChristenUnie.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Bloed vergieten (2)

 1. marije bronkhorst zegt:

  op het laatst van het leven van Nathalie heb ik haar nog een bericht gestuurd dat ik ook een poosje bloed heb gegeven ( in de periode dat zij bloedtransfusie kreeg). Had Nathalie ook iets van B-negatief? resusfactor? Zij stuurde mij via hyves: dan zijn wij bloedbroeders/ of zusters..ik zal het eens nakijken..

 2. Connie Karsten zegt:

  Lieve Jonathan, bedankt voor de twee stukjes over “bloed vergieten”. Erg indrukwekkend!
  We wensen jou en de kinderen goede Paasdagen toe, wetend dat het Leven uiteindelijk wint, al zien we er hier lang niet altijd iets van. Lees je de Visie? Het Paasnummer heeft een interview met een dominee van wie het verhaal overeenkomsten heeft met jouw verhaal. Ontroerend. Wat zijn er toch een moedige mensen, zoals jij, zoals hij!
  Veel liefs van Connie met een hartelijke groet van John

 3. jezeijl zegt:

  Dank je wel Connie,

  Ik was al wel door iemand gewezen op het verhaal in de Visie. Laatst ook al een interview met hem gelezen in een krant. Groetjes ook aan John.

 4. Jaap en Corrie Spaargaren zegt:

  Beste Jonathan,
  je zit nu bij de Christelijk Gereformeerde Kerk, waar ook mijn roots liggen, wij moesten vroeger de twee en vijftig zondagen van de heidelbergse cathachismus uit het hoofd leren, er werd vaak over gepredikt in de middagdienst, ik heb er niet veel geleerd, maar de eerste ken ik nog deels uit mn hoofd, het gaat over dit zelfde thema:

  Vraag 1
  Wat is uw enige troost, beide in het leven en sterven?
  Dat ik met lichaam en ziel, beide in het leven en sterven niet mijn, maar mijns getrouwen Zaligmakers JEZUS CHRISTUS eigen ben , die met Zijn dierbaar bloed voor al mijn zonden volkomenlijk betaald en mij uit alleheerschappij des duivels verlost heeft en alzo bewaart , dat zonder den wil mijns hemelse Vader geen haar van mijn hoofd vallen kan , ja ook, dat mij alle ding tot mijn zaligheid dienen moet , waarom Hij mij ook door Zijn Heilige Geest van het eeuwige leven verzekert , en Hem voortaan te leven van harte willig en bereid maakt.

  Dit zijn natuurlijk niet mijn woorden, maar ik heb ze rechtstreeks gekopieerd uit de Heidelbergse Cathachismus. de eerste twee zinnen ken ik nog en komen vaak weer in mijn gedachten naar boven. Wat een waarheid, wat een leven en wat een troost.
  groetjes, Jaap

 5. urika zegt:

  Wij wensen jullie vanuit Smilde ook door Jezus sterven en opstanding:Troost en Gezegende Paasdagen toe. Dikke tuut Tante Uky

 6. susannah koppejan zegt:

  …wauw….jonathan, je moet echt nóg meer gaan preken!
  Een geweldige troostende gedachten dat Nathalie nu bij Hem is…
  Liefs
  Suus

 7. martga Hillaert zegt:

  Moederdag is voorbij. zal verdrietig voor jullie geweest zijn. Er rest een mooi verleden van een prachtige en liefdevolle moeder. Hoop dat de kinderen deze dag met liefde hebben terug gekeken naar hun mama die nu bij de Heer is.
  Wens jullie Gods liefdevolle zegen.

  marga

 8. Pingback: Vergeving en Offer | Rinie Altena

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s