Bloed vergieten (1)

Het gebeurt nog elke dag. Soms vangen we er iets van op via het nieuws. Krijgt het de aandacht. Zoals deze week weer een drama op een universiteit in de VS. Vorig jaar kwam het veel dichterbij in Alphen aan de Rijn, en de beelden van Koninginnedag 2009 staan ons ook nog goed voor ogen. In niet-westerse landen wordt ook heel wat bloed vergoten zonder dat wij er veel over te horen krijgen. Roofmoorden en (burger)oorlogen. Bloed vergieten is in sommige werelddelen helaas dagelijkse kost. 

Het afgelopen jaar heb ik meer geleerd over bloed en bloedwaarden dan me lief is. Bijna elk bezoek met Nathalie aan het AVL ging eerst via het priklab. Aan de hand van de uitslagen van het bloed kon er pas serieus wat gezegd worden. Voordat er een (chemo)behandeling volgt; eerst bloed prikken, voordat je op gesprek bij de specialist komt, eerst bloed prikken. Met spoed opgenomen met hevige pijn; eerst bloed prikken. Er is veel te af te lezen over je welzijn op basis van je bloed.

Mijn gedachten dwalen even af naar gisteren precies een jaar geleden. De dag dat Nathalie met hoge koorts voor het eerst opgenomen werd in het AVL. Ondanks haar hoge koorts bleek ze, nadat de bloedwaarden waren gecontroleerd, geen ontsteking te hebben, maar wel een laag ijzer. Na een nacht een liter extra bloed toegediend te hebben gekregen van een onbekende was het weer een beetje in balans. Bloed is dan eigenlijk van onschatbare waarde. Bloed VERgieten wordt dan bloed OVERgieten. Dan wordt bloed ingezet om anderen te helpen. Iemand heeft dan de moeite genomen om zijn/haar bloed te laten prikken en af te staan. Nathalie had dus altijd al een hekel aan naalden, het is nooit z’n routine klusje geworden dat ik ‘r hand niet hoefde vast te houden. Ze had dan ook groot respect voor mensen die bloed doneerden. Die niet ziek waren, maar toch zich lieten prikken en dan ook gelijk een halve liter afstaan.

Om eerlijk te zijn trekt het mij ook niet. Ik heb liever ook geen naald in mijn arm en laat me liever niet leegzuigen. Maar de laatste tijd kreeg ik ook andere gedachten. Wat had ik ervan gevonden als tegen Nathalie gezegd was; “sorry, u moet eigenlijk bloed krijgen, maar we hebben nu uw bloedgroep niet op voorraad. Gaat u weer naar huis, wij bellen zodra we iets binnenkrijgen.” Vorige week heb ik me dan ook opgegeven als bloeddonor.

Nu nog even afwachten of ze mijn bloed wel willen hebben want daar is natuurlijk wel de nodige controle voor.

Dit is deel 1, in deel 2 waarom bloed VERgieten niet altijd slecht is.

Tot gauw dus,

Jonathan

Advertenties

Over Jonathan Zeijl

020, zelfstandig adviseur integriteitsmanagement, betrokken bij 'Hoop voor Noord' en @ChristenUnie.
Dit bericht werd geplaatst in Jonathan en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Bloed vergieten (1)

 1. Nathalie zegt:

  Tjonge, je kunt wel een boek schrijven, zo mooi en boeiend hoe je schrijft! Ik wil je veel sterkte wensen en ondanks alles toch fijne paasdagen! We zullen aan je denken!

  Daniël en Nathalie

 2. Wimma zegt:

  Jonathan, goed dat je ook bloeddonor bent geworden! Ik kan je vertellen, na een paar keer valt het eigenlijk best mee. Mijn tactiek: een mp3-speler met goede muziek, ogen dicht, en het is niets anders dan lekker in een luie stoel genieten van de muziek 😉
  Maar ik zag laatst een programma van de Rekenkamer over Sanquin. Blijkt dat ze zo’n halve liter bloed die donoren gratis afstaan voor €250,- doorverkopen aan de ziekenhuizen. Ze hebben het monopolie op bloedprikken in Nederland. In België is bloed ongeveer de helft goedkoper. En het salaris van de bazen van Sanquin is ook niet voor de poes! Dat maakte wel dat ik even ging twijfelen over dat doneren. Maar voor de mensen die het zo hard nodig hebben, doe ik het toch maar…
  Hier de link naar het programma: http://derekenkamer.kro.nl/seizoenen/rekenkamer-2012-03/afleveringen/23-02-2012

  • jezeijl zegt:

   Ja, er wordt dik geld verdiend door een bloedbank. Ik heb het programma nog niet bekeken. Er zitten natuurlijk ook wel flinke kosten aan het bloed controleren, in opslag hebben, administratie en transport. Het is niet even een flesje water.
   Het zou wel goed zijn als er geen monopolie is om de prijs een beetje in evenwicht te houden, maar tegelijkertijd wil je niet dat er ingeboet wordt op kwaliteit. Echt een goed evenwicht vinden is moeilijk.

   • jezeijl zegt:

    Nu heb ik wel gekeken. Ok er wordt in Nederland goed bloed gegeven en ook duur verkocht. En er wordt een hoop geld opgepot. Lijkt me dat de regering daar (vroeg of laat) nader op kan sturen. Het geld kan tenslotte niet zomaar uitgekeerd worden als winst of iets, maar wel aan onderzoek (en dure gebouwen en schilderijen). Die verantwoordelijkheid ligt bij regering (waar wij natuurlijk middels stemrecht enige stuur op hebben), ik zie het als mijn persoonlijke verantwoordelijkheid om bloed beschikbaar te t.b.v. mijn naaste.

 3. M.Hillaert zegt:

  Jonathan,

  Best moeilijk en ook verdrietig één jaar later, alleen met je kinderen. Je geliefde is nu op een fijne plek. Het gemis zal er niet minder om zijn. Leuke en minder leuke dingen die jullie samen hebben doorstaan. Jij moet en mag verder, de kinderen een fijne jeugd geven is wellicht nu het belangrijkste.
  Hoop dat je met de kinderen een fijne Pasen mag hebben.

  Wens je Gods liefde volle zegen.

  Hillaert, Marga

 4. Dieuwke van der Haak zegt:

  Lieve dappere Jonathan,
  Het afgelopen jaar was niet gemakkelijk voor je maar je bent er met je Hemelse Vader door heen gekomen.
  Mooi dat je bloed wil gaan geven.
  Ik wens je samen met je mooie kinderen gezegende maar ook gezellige Paas dagen.
  De Heer is waarlijk opgestaan.
  Liefs Dieuwke.

 5. Ik ben in het verleden bloeddonor geweest,maar kan het niet meer doen omdat ik elke dag een
  “” pilletje “” moet slikken…mensen die mijn bloed toegediend zouden krijgen ….zouden dan wel eens “” vreemd “” kunnen gaan reageren…! Dat kan ik ze niet aandoen.Ik geef toe… ik ben blij voor MEZELF dat ik niet meer geprikt hoef te worden! Jammer voor die ANDER! groetjes gerard & woefje dag blaf woef miaauw snuf

 6. susannah zegt:

  He Jonathan,

  Inderdaad wel een goed idee, bloed doneren. Ik ga er eens over nadenken….
  Still thinking about nathalie, you and you’re kids a lot!

  Liefs
  Suus

 7. Ineke Stam zegt:

  Hoi Jonathan! Mooi geschreven! Bloed geven… ik zal het overwegen. Heb hetzelfde als jij, houdt niet van naalden ;), in ieder geval houd niet van naalden in mijn lijf. Het doel is wel goed. Gelukkig heb ik niet een hele bijzondere bloedgroep ;), maar toch, zal er over denken.

  groetjes, Ineke

 8. Elise Lap zegt:

  Ik weet nog dat jullie vorig jaar schreven dat jullie blij waren met een pot pillen, net voor de Pasen…..Mooi hoe jullie ook altijd schreven over ups en downs, de kleine zegeningen die Nathalie zag….Dat vond ik zo knap. Ik wens je een fijn Paasweekend….. en Nathalie is bij Hem die Zijn bloed gaf voor ons allemaal!

  Groetjes Elise

 9. ramona zegt:

  Ben al jaren bloeddonor precies om dit soort redenen. Bloed vergieten in deze vorm kan van levensbelang zijn! 🙂

 10. Marieke Dubiez zegt:

  Mooi te lezen hoe jij en anderen nu toch ook op een andere manier aankijken tegen het bloed geven aan de bloedbank. Ik heb er heel lang over nagedacht en heb ongeveer 2 maanden geleden de keuze gemaakt ook bloeddonor te worden. Een raar, gek en ergens misschien ook wel eng idee ‘ vrijwillig een naald in je lichaam laten zetten en jou bloed af te geven voor iemand die je helemaal niet kent’. Twee weken geleden ben ik voor het eerst geweest om 4 buisjes af te geven voor onderzoek. Ik hoop dat ik bloeddonor mag en kan worden. Want wat je schrijft.. als je het nodig hebt dan ben je de mensen die het bloed voor jou gegeven hebben zo dankbaar.. Het is te hopen dat er steeds meer bloed- en gewone donoren bijkomen, zo kunnen we voor vele mensen de kwaliteit van leven weer een mooie, nieuwe, verbeterende waarde geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s