Machteloosheid

Nog geen jaar geleden vond ik het erg lastig om te praten met mensen die geconfronteerd waren met kanker in hun leven. Wat moet je zeggen? Wat kan je doen? En hoe ernstig is het eigenlijk? Ik had geen idee wat er op mensen af komt die met kanker te maken krijgen.

Verwoestend
Het afgelopen jaar heb ik van dichtbij de verwoestende kracht van kanker ervaren. Het is gruwelijk om te zien hoe de levenskracht aan een 30 jarige jonge moeder weggezogen wordt door z’n ziekte. En ook heeft het mijn leven geraakt. Mijn leven is over de kop gegaan.
Mijn kinderen zullen er dagelijks mee worden geconfronteerd dat hun eigen mama er niet meer is en dat ze geen goede herinnering zullen hebben van haar. Ik ben er zeker van dat ze hiermee leren leven, ermee leren omgaan, maar dit is wat je je kinderen niet wilt laten meemaken. Ook hun leven is voorgoed geraakt door kanker.

Herkenning
In het afgelopen jaar heb ik intens kennis gemaakt met kanker. Ik heb er veel over gelezen en ook van dichtbij meegemaakt. Ook heb ik meer verhalen gelezen waarbij diverse soorten kanker elk op hun eigen wijze verwoestend hebben gewerkt in jonge gezinnen.
Nu voel ik me minder machteloos, in elk geval gaat het nu vanzelf om het gesprek erover aan te gaan. Hiervoor was ik bijna afhoudend omdat ik gewoonweg geen idee had wat er op iemand afkomt in z’n situatie.
Nu is dat anders, ik herken de onzekerheid, de angst voor wat gaat komen, de medische molen en het alsmaar afwachten. De spanning bij de uitslagen van scans, bij het wel of niet aanslaan van de behandeling, de chaos die dit op zoveel terreinen in het leven met zich meebrengt.

Iets doen
Voel jij je ook machteloos als mensen in je omgeving geconfronteerd worden met kanker? Wees daar dan eerlijk in als je in gesprek gaat. Dat is het allerbeste. Laat de ander daar dan maar op reageren. Negeren is vaak nog veel pijnlijker.

Maar misschien kan je wel iets betekenen. Zo kan je gewoon praktisch hulp aanbieden. Een extra auto of vervoer aanbieden voor de vele ziekenhuisbezoeken, eens in de zoveel tijd een maaltijd, noem het maar op.
Wat ik zelf ook erg gewaardeerd heb zijn mensen die mijn naaste omgeving extra ondersteund hebben zodat zij wat extra konden doen voor mij. Een voorbeeld; doordat er extra gezorgd werd voor mijn neefje en nichtjes konden mijn broer en schoonzus er extra zijn voor mij en de kinderen rondom het overlijden. En wat heb ik dat fijn gevonden!

Lotgenoten
Wat ook nog kan, is iemand die geraakt is door kanker eens te wijzen op contactdagen of lotgenotencontact. Het contact met lotgenoten kan enorm helpen om te ervaren (verstandelijk kan je het misschien wel weten, maar dat is toch anders) dat je niet alleen staat in die strijd.
Zelf ben ik betrokken bij de stichting Als kanker je raakt.

Een stichting die zich niet machteloos wil voelen, maar begeleiding, ondersteuning, troost en hoop wil geven voor mensen die te maken krijgen met kanker. Daarbij geldt de bijbel als inspiratiebron.

Ontmoetingsdag
24 maart a.s. organiseert deze stichting een landelijke ontmoetingsdag met o.a. workshops als, “Moeheid bij kanker”, of, “Kracht vinden in stilte, liederen of gebeden”. Naast het ontmoeten van anderen die geraakt zijn door kanker is het ook inhoudelijk een bijzondere dag, een dag van herkenning. Een dag waarbij je ook handvatten aangereikt krijgt om het leven waarbij kanker een dagelijkse realiteit is geworden verdere/nieuwe invulling te geven. Van harte aanbevolen en/of wijs er anderen eens op.

Lieve groet,

Jonathan

Advertenties

Over Jonathan Zeijl

020, zelfstandig adviseur integriteitsmanagement, betrokken bij 'Hoop voor Noord' en @ChristenUnie.
Dit bericht werd geplaatst in Jonathan, Melanoom, rouwen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Machteloosheid

 1. Piet en Janny. zegt:

  Lieve Jonathan en kids,
  Het blijft moeilijk om iemand te blijvend te missen……
  we hopen en bidden je Zijn kracht en Zijn nabijheid toe…..
  Wie weet tot ziens in Keerpunt…..
  Lieve groeten van ons……

 2. Kees Degens zegt:

  Beste Jonathan,
  Zelf ben ik half wees geworden toen mijn moeder stierf aan kanker in het hoofd.Ik had 2 broers en heb nu nog 1 zuster.
  Toen was ik ruim zes jaar. Vlak daarop brak de tweede wereldoorlog uit.Mijn vader was toen nog maar 1 jaar hertrouwd.Tweede moeder ging met 4 kinderen het jappenkamp in.Als kinderen hebben wij het een en ander goed doorstaan. Waarmede ik wil aantonen dat kinderen heel veel kunnen doorstaan. De periode van ziekte van de moeder is vooral voor mijn vader onnoemelijk zwaar geweest. Dat hebben wij (de kinderen) pas veel later beseft. En daar weet jij nu alles van!
  Ik heb veel waardering voor je hoe je alles onder woorden kan brengen en je kwetsbaar op te stellen.Dat moet vast ook verlichting geven. Inmiddels is mijn vrouw overleden. Zij had kanker en kreeg zware chemo kuren. Was daarna drie jaar kanker vrij!! En stierf totaal onverwacht aan iets anders.
  Op latere leeftijd heb ik de Heer leren kennen in Jezus Christus. Dat was onze sterkte en nu mijn toeverlaat. Zodat ik vele lieve mensen om me heen heb.
  Gelukkig word je ook gesteund door vele medelevende mensen.
  Heel veel sterkte nog en God’s zegen voor je kinderen jezelf en anderen die om je geven.
  Ps mijn tweede moeder leeft nog. Zelf behoor ik niet meer tot 1 van de jongsten.

  Kees Degens

 3. Ineke en Arnoud zegt:

  Hoi Jonathan,

  Wat een indrukwekkend verhaal weer. Fijn dat organisaties er zijn zoals als “kanker je raakt”. Ik hoop dat je dan ook een een goede dag mag hebben de 24e. Heftig allemaal. Het gemis blijft. Wie had ooit verwacht dat dit zou gebeuren.

  Groetjes,

  Ineke

 4. Astrid Mathot zegt:

  Ja Jonathan, ik voelde me inderdaad niet op mijn gemak als ik je zag en wist niet wat ik kon zeggen in de tijd dat Nathalie ziek was en erna. Heb wel jullie berichten gevolgd, met belangstelling, maar kon er niet op reageren. Ik was bang om jullie te kwetsen met een verkeerde opmerking of zo. Dat zou kunnen overkomen als negeren, maar het was onvermogen. Toen ik een leveronderzoek kreeg, schoot je wel meteen op mij af om te informeren of het om een CT-scan ging. Dat was heel erg fijn en voelde ook alsof je heel betrokken was en dacht: Niet ook kanker! Je zult in staat zijn om mensen die hetzelfde ondervinden als Nathalie en jij goed kunnen ondersteunen, daar ben ik zeker van. God gebruikt ook zulke dingen. Dus fijn dat je betrokken bent bij de St. Als kanker je raakt. Wie weet wat daaruit voortkomt. Gods onmisbare zegen toegewenst en tot ziens in onze gemeente Hoop voor Noord. Astrid Mathot

 5. Jaap en Corrie Spaargaren. zegt:

  Psalm 103: 13 gaf mij vandaag troost, ik wil hem aan je meegeven.
  groetjes Jaap.

 6. Dieuwke van der Haak zegt:

  Hoi Lieve Jonathan,
  Wat goed dat je in deze organisatie mee doet nu.
  Ik weet zeker dat jij anderen kunt bemoedigen om dat je het zelf doorleeft hebt allemaal.
  Ik wens je sterkte en liefde van onze PAPA.
  Spreek je snel heb veel te vertellen positieve veranderingen in mijn leven.
  Liefs en een knuffel voor de Kids,
  Dieuwke.

 7. Pim en Corina Tollenaar zegt:

  Dag Jonathan,
  Je bent een geweldige lieve papa,
  Wij zien naar je uit op 11 maart als je bij ons komt spreken, in Pinkstergemeente Agapè.

  Gods zegen,
  Warme groet,
  Corina en Pim Tollenaar

 8. susannah koppejan zegt:

  Hi Jonathan,

  Mooie stichting; ik houd hem in gedachten! Groetjes, blessings van Suus.
  En…jij en je kinderen blijven in onze gedachten en gebeden

 9. Mirjam zegt:

  Jonathan dat is een heel goed verhaal, ik herken wel dat het vaak lastig is wat je moet zeggen dus is wel goed als je bewust maakt van wat goed kan zijn! Heel veel zegen en kracht voor de toekomst…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s