Opruimen

Ik raap nog een paar stukken speelgoed van de vloer en leg ze terug in de doos. Ondertussen luister ik naar het nummer “Duizend Scherven” en maal ik verder over dit jaar. Ik ben alleen en ik ben aan het opruimen, in mijn huis, maar vooral ook in mijn hoofd. Er is zoveel wat opgeruimd moet worden. 2011 was verwoestend. Verwoestend voor Nathalie’s leven. Verwoestend voor mijn beeld van hoe mijn toekomst eruit zal zien.

Afsluiten en opruimen
En dan dit jaar afsluiten, beginnen met opruimen van wat de verwoesting heeft achtergelaten. Tijd is onvoorbiddelijk. We gaan gewoon door naar 2012. Ik ga 2012 in met veel dubbele gevoelens. Waar bij in elke dag nu nog een verwijzing zat naar Nathalie is dat morgen voorbij. Laat ik 2011, een leven met Nathalie, nu echt achter? Wordt zij dan echt geschiedenis? Een leven wat alleen nog terug te vinden is door foto’s, video’s, mooie maaksels, verhalen en op een grafmonument? Nee, na vandaag ben ik nog niet klaar met het opruimen van de scherven van 2011.

Onzekerheid en vertrouwen
En dan 2012. Ergens denk je; “ach 2012 zal vast beter zijn.” Met de hoop die we met Kerst vierden maakt ook wel dat je veel meer kan verwachten van 2012. Toch blijven er ook gevoelens van onzekerheid achter. Het vertrouwen in een “geplande” toekomst is er niet meer. Waar we vorig jaar lachten en vol vertrouwen konden proosten op een gelukkig nieuwjaar is nu een gevoel van onzekerheid over de toekomst. Het is niet meer vanzelfsprekend dat er een “goed” jaar voor mij aan komt, wie zegt mij tenslotte dat ik 2012 niet meer dierbaren verlies? Maar de toekomst zie ik toch wel met vertrouwen tegemoet. Ik weet dat door op te ruimen van wat er was er ook ruimte komt voor nieuwe dingen. En die kunnen ook uitgroeien tot iets heel moois. Daarbij vertrouw ik ook op God. Psalm 13 is daarbij de laatste tijd voor mij erg belangrijk geworden.

Dank
Ik wil jullie bedanken voor alle steun en liefde die wij mochten ervaren dit jaar. Ergens is dat ook heel bijzonder om mee te mogen maken. Zonder die liefde en steun was dit jaar nog veel zwaarder en killer geweest en was mijn vertrouwen in 2012 en daarna nog harder gebroken en de scherven nog talrijker geweest. Heel veel dank allemaal.

Mijn wens
Met de scherven van 2011 in de hand en mijn ogen gericht naar de hemel wens ik jullie een bijzonder 2012. Laat het jaar 2012 niet vanzelfsprekend zijn, maar geniet en deel uit van wat je hebt. Het leven is te kwetsbaar om vanzelfsprekend te zijn, te mooi om niet van te genieten en te kostbaar om het niet te willen delen.

Met de allerbeste wensen en boven alles Gods nabijheid gewenst,

Veel liefs, Jonathan

Advertenties

Over Jonathan Zeijl

020, zelfstandig adviseur integriteitsmanagement, betrokken bij 'Hoop voor Noord' en @ChristenUnie.
Dit bericht werd geplaatst in Jonathan, rouwen. Bookmark de permalink .

19 reacties op Opruimen

 1. Mirjam ten Voorde zegt:

  Jonathan, ik heb groot respect voor de manier waarop je het leven oppakt! En de manier waarop je erover schrijft!
  Ik bid voor heel veel mooie en goede momenten in 2012! En Nathalie gaat met jou en de kinderen mee tot in de eeuwigheid! Dat is aan geen jaartal vast te binden.
  Heel veel zegen voor het komende jaar!
  knuffels Mirjam

 2. Annet Perdijk zegt:

  Wat mooi omschreven Jonathan.. Het leven is inderdaad kwetsbaar wat ik momenteel aan de lijve ondervind. We moeten ons vertrouwen stellen op onze Heer en onze Vader..

  Gods rijkelijke zege!

  Annet

 3. urika zegt:

  Jonathan,
  Je hebt via deze weblog veel mensen meegenomen en inkijk gegeven in jouw leven, je verdriet en gemis, maar ook je kracht en hoop laten zien! Je hebt ons deelgenoot gemaakt van iets zeer bijzonders. Dank je wel.
  Wij A3 en ik wensen je die kracht en hoop ook toe voor 2012.

 4. Alex Ruijg zegt:

  Dankjewel voor je wijze wensen Jonathan ,
  Ik bid je toe dat jouw wond zal genezen en je ziel zich zal herstellen in het komende jaar ,
  klaagliederen 3:31-33 31 Want niet voor eeuwig verstoot de Here. 32 Want als Hij bedroefd heeft, ontfermt Hij Zich naar de grootheid van zijn gunstbewijzen. 33 Immers niet van harte verdrukt en bedroeft Hij de mensenkinderen.
  -Alex-

 5. Adith zegt:

  Dag Jonathan,

  Er is absoluut niets zeker in onze wereld maar wel onze Heer Die onveranderd is en blijft, mogen nog zeer velen Hem leren kennen door jouw en mijn getuigenis heen. k Wens je toe Zijn zegen op 2012. Groet van Adith

 6. selma zegt:

  Mooi omschreven Jonathan. Je hebt mij ook aan het denken gezet…
  Idd. is niets vanzelfsprekend…je weet nooit hoe de dingen lopen zullen. Wel mogen we in vertrouwen proclameren dat Hij ons draagt. Dat Hij voor, achter, naast, in, onder, boven en om ons heen is. Ik bid je Zijn kracht, Zijn vrede, Zijn genade, Zijn rust en wijsheid toe. Liefs, Selma

 7. Gea en Tjeerd de Haan zegt:

  Lieve Jonathan,

  langs deze weg willen wij jou en de kinderen ook heel veel zegen toewensen voor 2012.
  Zoals je al schrijft moet ik dit jaar zo achter mij laten. Volgens mij hoeft dat niet, je mag door al je verdriet over je lieve vrouw door alles heen zien dat Jezus je enige trooster kan en mag zijn.
  We hopen en bidden dan jou ook dat Hij je de weg zal wijzen samen met je kinderen en allen die je lief en dierbaar zijn het komende jaar. Ik heb het al eens eerder geschreven en nu staat het er ook weer in het is geweldig hoe jij het kunt verwoorden, je verdriet en de verwerking daarvan.
  Heel veel sterkte en zegen van ons.

 8. Tim zegt:

  Heel mooi beschreven jongen, ook van mij een goed 2012 toegewenst en een extra kaarsje en glaasje voor Nathalie vanavond.

  Groetjes Tim

 9. Connie Karsten zegt:

  Lieve Jonathan,
  Waar ben je vanavond? We denken aan je! Sterkte met terug- en vooruitblikken.
  We houden van je. John en Connie

 10. Pim en Corina Tollenaar zegt:

  Dag Jonathan,
  Ik ben er stil van hoe je 2011 beschrijft en 2012 staks in gaat, nog 25 miniten dan geeft de klok aan dat het 2012 is.
  wij wensen je Gods kracht en liefde toe samen met je lieve kinderen, wat de toekomst brengen moge je bent in Gods hand.

  Warme groet en liefs,
  Corina en Pim Tollenaar

 11. Suus zegt:

  Yes, zo is het Jonathan,
  Voor jullie 3tjes ook alle zegeningen van onze Papa toegewenst & gebeden! Vrede, rust, opruimmoed & af en toe een lekkere portie lol met je vrienden en familie, bid ik je toe.
  We blijven aan jullie denken & ik blijf voor jullie zingen.

  liefs suus

 12. Suus zegt:

  Zo! Ik luister net duizend scherven….phoeh…lieve Jonathan toch! Heftig, maar super mooi nummer.
  xx
  suus

 13. Peter Fick zegt:

  Beste Jonathan,

  Je bent bijzonder zoals ook Nathalie dat was al de tijd die jullie samen deelden. Juist zoals je bijzonder bent kon ik van je vriendschap genieten tijdens onze tijd in Lunteren en later in Amsterdam. Ik denk terug aan goede gesprekken samen en de leuke dingen die we samen deden. In het verdriet om het verlies van Nathalie ben ik ook dankbaar voor de tijd dat ik haar (ook samen met jou) mocht meemaken. Als er iets ‘goed’ is aan 2012 dan zijn het misschien de mooie herinneringen aan de mensen die we achter hebben moeten laten, die we met ons meedragen, en de manier waarop we ons door hen laten aanvuren om er voor anderen te zijn. Ik wens je toe dat je in dit nieuwe, nog onbeschreven jaar mooie, nieuwe herinneringen mag verzamelen samen met de mensen die dicht bij je staan. En ik hoop dat je je geborgen en veilig mag voelen in Gods nabijheid.

  Heel veel sterkte Jonathan,
  Peter

 14. Ineke en Arnoud zegt:

  Hoi Jonathan,
  Knap hoe je elke keer weer weet te verwoorden wat je doormaakt. Gelukkig komt er een wereld waarin geen pijn, verdriet, ziekte en dood meer is, waarin we met elkaar worden herenigd en met onze Vader in de hemel.
  Tot strakjes,
  Ineke

 15. Piet en Janny. zegt:

  Hallo Jonathan,

  Iedere keer vol bewondering je ,,post” gelezen en de onzichtbare kracht beproeft die jij uitstraalt vanaf je briefing. Door al het gemis heen je met Jezus verbonden te weten en er de kracht uit put om door te gaan. Hieruit vindt een ander ook de kracht om in tijden van sores door te gaan en het oog naar boven te richten vanwaar onze hulp komt. Zijn Zegen en Zijn nabijheid toegebeden voor het nieuwe jaar 2012. Hartelijke groetjes van ons, Piet en Janny.

 16. Johan en Paulien zegt:

  Jonathan, wij wensen je Gods zegen en nabijheid toe voor 2012. Dat je iedere dag zal leven vanuit Zijn kracht en mag ervaren dat Hij je draagt in alle moeilijke momenten.
  Hartelijke groet, Johan en Paulien

 17. Dieuwke van der Haak zegt:

  Lieve Jonathan,
  Ik wens veel zegen en Gods nabijheid toe in dit nieuwe jaar 2012.
  Goed dat je zo vol nieuwe moed door het leven gaat in het jaar dat voor je ligt.
  Herinneringen mogen er altijd blijven zeker de mooie maar je mag uitkijken naar de toekomst die nog mooier zal zijn ook voor jou.
  Ik ben blij dat je met zo veel vrienden je hart deelt.
  En bovenal met je hemese PAPA.
  Liefs ook voor de kids die een geweldige papa hebben.
  Dieuwke

 18. Mirjam zegt:

  Ik wens je heel veel zegen vrede en ook blijdschap voor 2012, ik hoop echt dat je samen met je kinderen verder kan en mag genieten van de mooie momenten. Ik bid voor jullie! Geef Josha en Noralie een knuffel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s